söndag 2 januari 2011

Crepes med nötfyllning och chokladsås

4 pers
Crepes: 
  • 2 stora ägg
  • 2,5 dl mjölk 
  • 0,5 tsk strösocker   
  • 1 tsk vaniljsocker 
  • 1 krm salt
  • 1 citron, rivet skal
  • 2,5 dl mjöl
  • 0,75 dl mineralvatten
Nötfyllning:
  • 1,25 dl vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl ljus rom
  • 120 g malda valnötter
  • 120 g finhackade valnötter
  • 60 g russin
  • 0,5 apelsin, rivet skal
  • 1 tsk kanel
Chokladsås:
  • 120 g mörk choklad, grovt hackad
  • 2,5 dl mjölk
  • 3 st äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 3 msk kakao
  • 1 g osaltat smör
  • 2 msk ljus rom

Crêpes: Vispa ägg, mjölk, socker, vaniljsocker, citronskal och salt. Tillsätt mjölet och vispa till en jämn smet. Rör ner mineralvatten och låt smeten stå och svälla i 30 minuter.

Nötfyllning: Koka upp vispgrädden med strösockret. Tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen och låt koka på svag temperatur i ett par minuter. Tillsätt mer grädde om fyllningen är väldigt tjock.

Chokladsås: Blanda den hackade chokladen och mjölken och värm upp försiktigt tills chokladen smält.Dra bort från plattan och vispa hastigt ner äggulorna. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa till en jämn sås.

Grädda tunna crêpes i en panna med matolja.Rulla in nötfyllningen i crêpen. Värm försiktigt rullarna i smör i en stekpanna och bryn lätt. Lägg crêpen på tallrikar, ringla ena halvan med chokladsås och pudra den andra halvan med florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar