måndag 17 januari 2011

Hjortfilé med tranbärschutney och potatispuré

Grilla hjortinnanlår (innerfilé eller ytterfilé) 2-3 min i en het grillpanna, gnid därefter in köttet med salt, peppar och eventuellt paprikapulver. Stek i ugn 125° ca 15-20 min tills innertemperaturen når 59°.

Puré:
300 g skalad potatis (mandelpotatis)
2 dl mjölk
50 g smör
ca 15 basilikablad
2 krm riven muskotnöt
2 krm salt
1 krm peppar

Koka potatisen i ca 15 min. Häll av vattnet och tillsätt smör och varm mjölk, mosa eller mixa så att den blir slät. Tillsätt basilika och smaka av med salt, peppar och lite riven muskot. Önskas en grön puré så mixa potatisen med basilikabladen.

Chutney:
 4 salladslökar, i bitar
1 gul paprika, i bitar
1 liten chilifrukt, finhackad
2 msk riven ingefära
1 tsk senapskorn
1 tsk spiskummin
3 msk honung
100 g tranbär (eller lingon)

Fräs salladslök tillsammans med paprika, chilifrukt, kryddor och honung i en kastrull. Låt koka ihop på medelvärme ca 5 min. Tillsätt tranbär och smaka av med salt och ev peppar.

Serverades med Espelt Comabruna i glasen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar