söndag 2 januari 2011

Lammytterfilé med bönragu, portvins- och murkelsås

10 pers

1,5 kg lammytterfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
smör

Bönragu:
2 dl stora vita bönor (175 g)
2 dl svarta bönor (175 g)
150 g sockerärter
1 knippe salladslök
1 hönsbuljongtärning
2 dl vatten
50 g smör
2 krm salt

Sås:
1 morot
5 schalottenlökar
5 vitlöksklyftor
1 msk smör
8 vitpepparkorn
5 dl rött portvin
6 dl vatten
1 dl koncentrerad kalvfond
2 msk maizenaredning
1 burk murklor (95 g)
0,5 msk socker
1 msk smör
1 tsk salt
peppar

Potatismos:
2 kg mandelpotatis
1 tsk salt
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
50 g smör
1,5 tsk salt

Såsen: Skala och skiva moroten och schalottenlöken. Halvera vitlöksklyftorna med skalet kvar. Bryn grönsakerna i smör, 5-7 minuter under omrörning. Tillsätt vitpepparkorn och portvin. Låt grönsakerna sjuda utan lock tills portvinet kokat ihop till hälften. Tillsätt vatten och kalvfond. Koka ytterligare 15 minuter utan lock. Sila av i en ny kastrull. Red av med maizena redning utrört i någon matsked vatten. Reducera tills lite mindre återstår. Häll av spadet från murklorna. Strimla svampen och blanda ner dem i såsen. Koka ytterligare 5 minuter. Smaka av med strösocker, salt och nymald svartpeppar.

Potatismos: Sätt ugnen på 200°. Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av utan lock. Värm mjölk, grädde och smör i en kastrull. Stöt, eller krossa potatisen med elvisp och tillsätt mjölkblandningen lite i taget. Smaka av med salt. Fördela moset i portionsformar. Gratinera högt upp i ugnen, 15 minuter, precis före servering.

Bönragu: Strimla sockerärterna och hacka salladslöken. Smula ner hönsbuljongtärningen i vattnet i en kastrull. Tillsätt smöret och värm tills smöret smält. Salta. Blanda ner bönor, sockerärter och salladslök. Låt sjuda under lock 5 minuter precis före servering.

Lammytterfilé: Sätt ugnen på 150°. Putsa köttet. Salta och peppra runt om. Stek i smör på båda sidor tills köttet fått fin färg. Lägg i ugnssäker form och stek färdigt i ugnen till en innertemperatur på 58 grader. Det tar 7-12 minuter beroende på tjocklek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar