söndag 2 januari 2011

Råraka med löjrom och citronsky

2 medelstora potatisar
0,5 gul lök
0,75 dl hackad gräslök
2 krmsalt
0,5 krm vitpeppar
1 msk smör
1 msk rapsolja

Citron- och smörreduktion
1 dl  pressad citronsaft
1dl vatten
2 msk socker
1 msk smör

Till garnering
100g löjrom
gräslök

Skala och riv potatisen på den grova sidan av rivjärnet. Skala och finhacka löken. Blanda potatis, lök, gräslök, salt och peppar. Smält smör och tillsätt olja i en stekpanna. Klicka ut 1 msk av potatisen till rårakorna. Stek på ganska hög värme 1-2 min på varje sida. Lägg upp dem på hushållspapper så att fettet kan rinna av.

Sila citronsaften och koka sedan ihop citronsaft, vatten och socker tills knappt 1 dl återstår. Rör ner smöret och låt koka ytterligare 2-3 min. Låt svalna.

Servera rårakan med en klick löjrom, citron- och smörreduktion. Garnera med gräslök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar